>  Novice   >  Kakšni copati so najboljši za naše otroke?

Kakšni copati so najboljši za naše otroke?

Po mnenju strokovnjakov naj bodo otroški copati čim mehkejši. Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave potrjuje, da naj bi imeli otroci čim mehkejše copate, brez kakšnih posebnih opornih lokov, trdega podplata, visoke opore v gležnjih in naj bodo iz naravnih materialov. Taki copati omogočajo stopalu primerno ravnotežnostno odzivanje, primerno čutno izkušnjo in dobre pogoje za razvoj dinamične stabilnosti v gležnjih in pa ne ovirajo otrokovo igro na tleh.

Notranji stopalni loki pri otrocih se oblikujejo nekje okoli tretjega, četrtega leta starosti, ko v gibanje pride tudi več rotacij telesa. Če pa otroku obujemo preveč trde copate ali čevlje, mu to možnost odvzamemo in velikokrat so posledice slabo razviti stopalni loki, nestabilni gležnji in še bi lahko naštevali.

Tudi pri šolskih otrocih imajo mehki, nedrseči copati velik pomen, saj veliko tekajo po razredih, hodnikih in jim ti omogočajo čim boljše gibanje stopala.

“...naj bodo otroški copati čim mehkejši.”

Da so najprimernejši otroški copati tisti s fleksibilnim, mehkim podplatom, tako da ga lahko ‘zrolate’ v dlani, pravi tudi Alja Malis, specialistka za gibanje (vadbenaklinika.si).

Dodaja še, da ima v nasprotnem primeru podplat funkcijo gibsa na nogi in preprečuje optimalni razvoj motoričnih in senzoričnih živčnih končičev.

Otroško stopalo ne potrebuje zunanje, umetne podpore. Razviti jo mora samo. To se seveda ne more zgoditi čez noč. Otroci morajo razviti tudi trebušne mišice. Za to pa je potrebno veliko gibanja.

 

Vse našteto, kar naj bi imeli najprimernejši otroški copati, imajo tudi naši Sassy copati, zato vabljeni k ogledu naše ponudbe –> Sassy otroški copati.

 

Oddajte svoj komentar